December in je tuin
Tuintips en tuininspiratie voor december
December is de maand van loslaten. We zijn naar binnen gekeerd, letterlijk door de kou en de korte dagen. Het is tijd om het binnen gezellig te maken met lichtjes, lekker eten met vrienden en familie.
De bio bloementuin
Zaaien en kweken
- De zaden die je eerder dit jaar geoogst en gedroogd hebt kan je nu zeven en in papieren zakjes doen met de naam en datum erop zodat je ze volgend jaar kunt gebruiken. Of stuur de helft weg als kerstcadeautje bij een leuke kerst- of nieuwjaarskaart.
Bollen en knollen
- Breng de schalen met bollen die je rond kerstmis in bloei wilt hebben naar de warme kamer zodat ze kunnen uitlopen. Geef ze een klein beetje water 1x per week tegenuitdroging.
- Laat bloeiende tulpenbollen kan je nog steeds planten zolang de grond niet is bevroren.
- Als je bollen en knollen uit de grond hebt gehaald en opgeslagen in de schuur, kijk ze dan even na en haal de rotte exemplaren eruit.
HEB JE HULP NODIG BIJ HET KIEZEN VAN MOOIE COMBINATIES?
Oogsten uit je tuin
Mooie dingen om uit je tuin te halen in december:
-
Besdragende takken – laat wat staan voor de vogels!
-
Knip takken met bessen, rozenbottels, lampionplant, takken met sierappeltjes als die er nog zijn om er kransen van te draaien of in een vaas te zetten met een laagje water.
Vaste planten, heesters en bomen
- Houd het onkruid in de gaten bij warm weer.
- Als het heeft gesneeuwd kunnen takken doorzakken onder het gewicht. Neem eerst een mooie foto en schud dan de sneeuw van de takken, zodat ze niet knakken.
- Als je nieuwe planten, heesters of bomen heb aangeplant kijk ze dan even na of ze door de vorst ophoog zijn geduwd. Vul de gaten op met aarde of compost tegen uitdroging.
- Snoei deze maand de wijnranken flink terug tot twee knopen van de hoofdrank. De sapstroom staat nu stil en zo kan het niet doodbloeden.
- Klimrozen kunnen nu flink teruggesnoeid worden tot de hoofdtakken.
Aanplanten
- Van half november tot half maart is het de ideale tijd om rozen, heesters en bomen met kale wortels aan te planten. Tenminste, zolang de grond niet bevroren is.
- Je kunt ze nu ook verplaatsen in je tuin, als ze niet op de goede plek staan. Houd de uit te graven kluit zo groot mogelijk. Wikkel de wortels met de bijbehorende aarde in jute doek en herplant zo snel mogelijk in een ruim plantgat met compost vermengd met de aanwezige aarde. Druk de aarde rondom de kern/stam goed aan en Geef goed veel water zodat de aarde tussen de (haar)wortels komt en contact maakt.
De Moestuin
Groenten
- Geef de spruitjes-planten flink steun zodat ze niet omwaaien bij harde wind.
- De boerenkool en palmkool kan je aanaarden en stevig aandrukken zodat ze stevig blijven staan.
- Oogst de spruitjes en koolbladeren van onder naar boven en laat de stengel staan.
- Knip de bessenstruiken terug tot 5 cm boven de grond, maar laat 3 takken per plant staan. Geef de planten aan de voet een flinke hoeveelheid gehakselde en klein geknipte takken.
Oogsten
Dit is wat je nu kunt oogsten in december, of wat je kunt eten rondom deze tijd volgend jaar.
- Kolen: spruitjes, boerenkool en palmkool
- Wortelen: bietjes, wortelen en pastinaak
- Salade: winterpostelein, venkel, viooltjes
- Bladgroenten: spinazie, andijvie, winterslamengsel
- Stelen: prei
- Aardappels: de laatste aardappels haal je nu het beste uit de grond
- Voorraadkelder/kast: pompoenen, patisson, bieten, appels,peren, walnoten, hazelnoten
Andere tuinklusjes
- Zorg dat de potten op het terras op stenen staan zodat de potten niet kapot kunnen vriezen
- Als je nog een grasveld hebt – is beetje ouderwets en bewerkelijk – dan is deze maand het moment om het te beluchten door er gaten in te prikken met een tuinvork en in de gaten fijn zand vermengd met bodemschimmels in te harken om de drainage te verbeteren.
- Sluit de buitenwaterkraan af en pak het goed in met een doek tegen vorst.
- Verzamel het blad in je tuin en doe het in een bladkorf of stop het in een bladzak van jute zodat het blad kan verteren tot bladcompost. Dit is een goede vervanger van turf! Doe dit alleen op de plekken in de tuin waar het blad niet gewenst is, zoals op het gras en op de paden en terrassen.
- Het gereedschap kan nu goed schoongemaakt worden met groene zeep, geslepen en vet het in met motorolie om roestvorming te voorkomen.
Fruit
- Plant een appel of perenboom. Maak het plantgat 2x zo groot als de kluit en doe er eerst een laag goed verteerde compost en mest in. Zorg dat de bovenkant van de kluit op dezelfde hoogte is als het maaiveld. Druk rondom stevig aan met je voet en geef flink water.
- Appel en perenbomen kunnen gesnoeid worden van half november tot half maart. Dan is de sapstroom tot rust. Zaag kruisende en schurende takken af.
- Frambozen en bessenstruiken kan je nu terug knippen tot 10 cm hoogte. Ze lopen volgend jaar weer uit. Leg aan de voet van de struiken gehakselde – of klein geknipte – takken van de struiken.
Tuinklusjes
- Houd de paden en het terras schoon van blad en mos op uitglijden te voorkomen.
- Breng bladcompost aan of stro aan de voet van de planten die niet goed tegen de vorst kunnen.
- Geef de potten met bollen of andere planten aandacht zodat ze niet uitdrogen tijdens of na de vorst.
- Loop niet over het grasveld als het vriest, dan ontstaan er daarna gele vlekken omdat het kapot is gelopen.
- Maak alle potjes en gereedschap goed schoon zodat ziekten en schimmels geen kans krijgen om te overwinteren.
- Geef de vogels te eten bij vorst en sneeuw.
- Desinfecteer regelmatig de vogelbadjes en vogelsilo’s
- Blijf het blad weghalen op de plekken waar je kunt uitglijden, om in de bladkorf te doen zodat het kan verteren tot mooie bladcompost.
- Laat zoveel mogelijk zaaddragende bloemhoofden zoals zonnebloemen, kaardenbollen staan zodat de vogels de zaden eruit kunnen eten