Tuin bij de appelschuur

Opdrachtgever: Particulier in Vleuten
Opdracht: TuinOntwerp + Beplantingsplan
Locatie: meer dan 1000 m2
Aanleg: Doe-het-zelf
Foto’s: Quiriene den Oudsten

Huis en tuin liggen bij het woonhuis, op het bedrijfsterrein van deze fruitteler. De tuin wordt omgeven door laagstam fruit en grote koelhuizen waar de appels en peren worden opgeslagen voordat het naar de winkels wordt gedistribueerd. Om het jaren 60 huis ligt een ruime tuin met een functionele en weinig sfeervolle uitstraling.

Uitgangssituatie

Rondom het huis ontstaat een nieuwe tuin met volwassen bomen, waaronder hoogstamfruit.  Aan de zuidwestkant is een nieuw terras aangelegd met daar omheen een ruime tuin met o.a. een geitenweitje met schapenhekken, zandbak en trampoline. 

Aan de noordoostkant ligt het oude betonnen erfpad met grind langs het huis. In de toekomst wordt wellicht een deel van de tuin – langs de toegangsweg naar het bedrijfsterrein – bij de mogelijk te verbouwen appelschuur getrokken.

Wensen

Helder gestructureerde indeling met losse beplanting.

Met intimiteit dicht bij huis

Doorkijkjes naar de omliggende tuin en het landschap

Extensieve beplanting verder van huis.

Speelruimte voor de kleine (2 en 4 jaar) en grote kinderen (6, 10 en 14 jaar): zandbak, trampoline, boomhut, en andere speelaanleidingen.

Pergola of zonnedoek aan de zuidwestkant van het huis.

Hagen tegen inkijk vanaf de dijk en bedrijfsterrein achter het huis.

Kleinfruit zoals bessen struiken.

Grootfruit zoals moerbei, kweepeer, pruim, kers

Bloemrijk zoals gouden regen, blauwe regen, (winter)jasmijn, vlinderstruik, kornoelje

Karaktervol en landschappelijk zoals zwarte els, krent, meidoorn

Tuin afschermen van de drukke weg op de dijk langs het huis en afschermen van het bedrijfsterrein met de koelhuizen.

Hagen op erfgrens bij voorkeur wintergroen

Graag advies hoe de beplanting in de tuin interessanter te maken

Beplantingsplan met soorten in alle seizoenen aantrekkelijk

Weinig onderhoud

Aanpak

Rondom het terras wordt een structuur van strakke paden en strak geschoren hagen neergezet om beslotenheid rondom het terras te creeren, uit de wind te zitten en een coulissen-effect te creeren.

Terras dicht bij huis ligt als een scheireiland in ruime plantvakken gevuld met losse, uitbundig bloeiende beplanting waar je overheen en doorheen kan kijken, zodat je ‘ongemerkt’ zicht op de kinderen houdt. Denk aan vaste planten die relatief lang bloeien, wuivende grassen, en zelf gezaaide eenjarigen. 

Onder de bomen ligt de nadruk op bladplanten voor in de schaduw met in het voorjaar veel voorjaarsbolletjes en in het najaar polvormende bosgrasjes. 

Veel speelruimte voor de 5 kinderen tussen 14-2 jaar, denk aan schommel, evenwichtsbalk met touwen in de bomen, zelf te bouwen boomhut of boomtent of in een bosje ruimte voor een zelf te maken hut voor de oudere kinderen.

Resultaat

Aan de zonkant van het huis ligt een ruim terras met daaromheen ruime plantvakken met hagen die de windbreken en privicy geven.

Vanaf het terras loop je naar de speelweide voor de kleine kinderen met een speelhuisje, grote zandbak en een trampoline en bij warme dagen een zwembadje;

Voor de grote kinderen is een speelweide met een voetbalveldje naast de geitenwei.

De geit breekt vaak uit, springt over het hek, dus er is een hoog schapenhek van kastanjehout geplaatst met daarlangs een bloemweidemengsel dat de geiten ook heerlijk vinden!

Aan de keukenkant van het huis ligt ook een enorme tuin omgeven met hagen. In de volwassen boom wordt een boomhut gebouwd met klimtouwen en onder de boom komen boomstronken en touwen waar de grotere kinderen zich kunnen uitleven en met water kunnen spelen. Vader bouwt dit met zijn oudste kinderen zelf.