Augustus in je tuin
Tuintips en tuininspiratie voor augustus
Er is veel te snoeien, bloemen, fruit en groente te oogsten in Augustus. Als je op vakantie gaat zorg dat je hulp krijgt voor je tuin of plan goed vooruit. Je kunt ook beginnen met de herfstgroente in je moestuin en begin met het zaaien van vroege bloeiers in het voorjaar.
De bio bloementuin
Zaaien en kweken
- Verzamel zaadhoofden die je opnieuw wilt zaaien en knip de zaadhoofden weg van de soorten die je volgend jaar niet uitgezaaid wilt hebben.
- Tegen eind augustus kan je een kleurenplan maken voor de winterharde soorten die je volgend jaar terug in je tuin wilt hebben.
- Blijf je snijbloemen regelmatig knippen zodat ze nieuwe knoppen blijven maken voor een lang bloeiseizoen en boeketten uit eigen tuin.
- Er zijn heel veel planten die bloeien tot in November de eerste nachtvorst komt. Het geheim is dat je 2x per week de zaadhoofden eruit moet knippen voor nieuwe bloei.
- Begin met het planten van vroegbloeiende twee jarigen zoals muurbloemen (in mei en juni onder doek gezaaid). Als je ze nu plant dan hebben ze goede wortels voor de vorst intreedt.
Bollen en knollen
- Geef steun aan je Dahlia’s en gladiolen zodat ze niet omvallen en krom groeien door de zwaarte van de bloemen of harde wind, met takken, bamboestokken, metalen pinnen of ronde plantsteunen.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van mooie combinaties?
Oogsten uit je tuin
Mooie dingen om uit je tuin te halen in Augustus:
- Bollen en knollen: gladiolen, crocosmea, dahlia’s
- Eenjarigen: Verbena bonariensis, Cosmea
- Vaste planten: Euphorbia, Helenium, Phlox, Echinacea, Rudbeckia
- Knip regelmatig ruikertjes: mini boektjes en zet die in kleine flesjes, glaasjes en vaasjes bij elkaar zet op je keukentafel. Het beste resultaat is bloemen met korte stelen, die blijven langer staan.
Vaste planten, heesters en bomen
Snoeien en opbinden
- De meeste lang bloeiende vaste planten zijn nu wel uitgebloeid. Knip ze 2 cm boven de grond af en geef ze goed water om ze aan te moedigen om een tweede keer blad te maken zodat de tuin er weer fris uit ziet.
- Knip de lavendel terug als het is uitgebloeid. Doe dit net boven het verhoute deel. Bewaar de gedroogde bloemen voor geur in katoenen zakjes in de linnenkast, of zet er thee van, of versier er een taart mee.
- Hoewel het onkruid nu langzaam groeit, is het verstandig om het regelmatig weg te blijven trekken. de paden kunnen geschoffeld worden bij warm en droog weer zodat het onkruid kan uitdrogen en makkelijk bij elkaar geharkt wordt.
- Zet plantensteunen bij Asters, Echinacea’s en Rudbeckia’s. Ze maken zoveel meer indruk als ze fris rechtop staan.
- Snoei de Wisteria door alle lange scheuten af te knippen tot 5 bladeren van de hoofdstam.
- Snoei rambler rozen.
Planten
- Plant vingerhoedskruid op de plek waar je wilt hebben zodat ze voldoende wortels maken voor de winter om te kunnen overleven.
De Moestuin
Groenten
- Verplant de prei, palmkool en spruitjes van het zaaibed naar het plantbed, als je dat nog niet hebt gedaan. en geef ze een beetje biogroeimest.
- Zaai een laatste ronde bieten en spinazie
- Hou de tomaten en aardappels in de gaten op meeldauw, de witte dauw op het blad. voer het blad af en gooi het niet op de composthoop. de aardappels kan je ook beschermen door de knollen aan te aarden.
- Let op dat je tomaten niet gaan rotten. Je kunt het zien aan bruine vlekken op de tomaten en slappe blaadjes. Geef ze voldoende water. Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan calcium.
- Doe nog een laatste zaaironde van rode bieten – mijn favorieten zijn Egyptische platronde of de rood met wit gestreepte bieten Chioggia oranje bieten staan prachtig in een verse salade.
- Blijf wieden en let op slap of zieke blaadjes en gooi die niet op je composthoop.
Oogsten
Dit is wat je nu kunt oogsten in Augustus of wat je kunt eten in deze tijd volgend jaar. Of maak een lijstje wat je volgend jaar wilt oogsten:
- Kolen: koolrabi
- Wortels: radijsjes – in vele kleuren, wortels – in vele kleuren, aardappels – ik laat ze in de grond zitten totdat ik ze ga opeten, uien en bietjes.
- Bladgroenten: verse pluksla, venkelblad, spinazie (nieuw zeelandse kan goed tegen droogte), snijbiet – in vele kleuren
- Vruchtgroenten: courgette groen, geel, patisson, komkommers
- Heesters: bessen en frambozen
- Kruiden: peterselie, kervel, selderij, koriander, dille, munt, bieslook, venkel, rozemarijn, salie, laurierblad
- Eetbare bloemen: borage, courgette en pompoenbloemen,
Salade en kruiden
- Zaai marjolein = oregano, borage, bieslook, koriander en dille in potten die je binnen kunt zetten als het koud wordt.
- Knip kruiden terug zodat er een nieuw vers blad verschijnt. Alle verse blad kan je invriezen of drogen voor de winter.
- Splits de kluiten van de bieslook
- Zaai wintersla, rucola en mesclun sla op een zonnige en beschutte plek in je tuin zodat je regelmatig kunt knippen van de herfst tot het vroege voorjaar. zaai ook winterpostelein – rijk aan vitamine c en zeer winterhard, ook heerlijk om te knippen. het groeit net als de wintersalades weer aan. heb je geen ruimte in je moestuin zaai deze salades dan in een ‘dakgoot’ en halve pvc pijp zodat je ze later de tuin in kan schuiven.
- Zaai peterselie. het duurt 10 weken voordat je kunt oogsten, precies op tijd voor wintergebruik. Mijn favoriet is Peterselie ‘Gigante d’Italie’
- Zaai ook kervel. Het groeit alleen bij koele temperaturen in winter, regen en sneeuw. Heerlijk in soepen en omeletten en salades.
- Vermeerder rozemarijn: snijd een zijtak van een hoofdtak met een klein stukje schors. trek een paar van de onderste naalden eraf en schraap het puntje kaal en steek 3-4 takjes in een potje met rijke compost met grof zand. zet ze op een koele en lichte plaats en geef ze regelmatig water.
- Zaai venkel. Knip het venkelblad af en droog het of vries het in. het is heerlijk in de bieten salade of andere salades. let op dat je de bloemen laat staan totdat ze in het zaad staan. venkelzaad is ook heerlijk! venkel kan zich ook enorm uitzaaien, dus houd ze in de gaten.
Fruit
- Snoei je fruitbomen direct na de oogst. dan kunnen de wonden nog helen voor de winter.
- Verplant de uitlopers van de aardbeien naar een nieuw aardbeienbed.
- Bescherm je fruit met netten tegen vogels. let goed op dat de vogels er niet in vast komen te zitten.
- Ondersteun de zware takken van de pruimenbomen door er stokken onder te zetten
- Kijk je fruitbomen na op rottend fruit en haal het direct weg zodat het goed fruit niet wordt aangestoken.
- Voel aan de vroege appels of ze al loslaten voordat ze vallen.
TuinQlusjes
- Als je een paar dagen weg gaat vraag dan aan een buur of die je bloemen, sla wil blijven knippen en je groente te blijven oogsten, anders schiet alles in het zaad en dat is jammer.
- en vraag je buur ook om regelmatig water te geven vroeg in de ochtend voor 9.00 uur of vroeg in de avond na 19.00 uur om uitdroging van de plant en de grond te voorkomen.
- Blijf het gras regelmatig maaien en zet de maaier op de hoogste stand bij warm weer, anders droogt het gras uit en wordt het geel. Geef allen de nieuw ingezaaide grasvelden water. de bestaande grasvelden herstellen zich snel na een regenbui.
- Maai de wilde bloemenwei vanaf half augustus. de bloemen, De orchideeën en ratelaar hebben nu zaad gezet en het zaad valt af. Laat het maaisel een paar dagen te drogen liggen zodat de zaden eruit vallen voor volgend jaar. hark het vervolgens bij elkaar en voer het maaisel af. Voedselarme grond is de sleutel tot het succes van een bloemrijke bloemenwei. Gebruik nooit grasmaaisel om mee te mulchen.
- Vang oorwurmen in Dahlia’s door en mini bloempotjes in te hangen,ongekeerd met stro erin. schud ze potjes ’s ochtend uit.
- Als de groei langzamer gaat knip dan aan het eind van de maand wintergroene hagen zoals taxus en laurier. doe het op een droge dag zodat eventuele schimmels zich minder makkelijk kunnen verspreiden.
- Houd de vogelbadjes schoon en ververs het water. ook vlinders en insecten drinken van dit water.
- Bestel nu je voorjaarsbollen, want de voorraad van de bollen kunnen later in september uitverkocht zijn. Vanaf september kan je sneeuwklokjes, sneeuwroen, sieruien en narcissen planten.
- Bestel vaste planten nu zodat ze in augustus en september kunnen worden aangeplant zodat ze goed wortels kunnen maken en in het voorjaar goed groeien en bloeien.
TuinTrip
De Prairietuinen en de moestuinen zijn nu op z’n mooist.